Izložba Glagoljica

STALNA KULTURNO-POVIJESNA IZLOŽBA GLAGOLJICA

Stalna kulturno-povijesna izložba Glagoljica otvorena je u prostoru Sveučilišne knjižnice Rijeka 30. prosinca 1968. godine, u čast obilježavanja 25. godišnjice odluke o pripojenju Istre i Rijeke matici Hrvatskoj. Autori su ove izložbe - jedinstvene u Hrvatskoj i svijetu - dr. Vanda Ekl, tadašnja ravnateljica Sveučilišne knjižnice, akademik Branko Fučić i arhitekt Igor Emili, koji je autor postava.

U prosincu 2018. godine Sveučilišna knjižnica Rijeka prigodnom svečanošću obilježila je 50. obljetnicu otvorenja stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica.

Sveučilišna knjižnica Rijeka uključila se u niz izdavačkih i kulturoloških projekata, kojima je cilj bio popularizacija same izložbe i glagoljskog pisma.

Vodič kroz izložbu Glagoljice

Godine 2009. Sveučilišna knjižnica Rijeka izdala je Vodič  kroz izložbu Glagoljica na hrvatskom jeziku, koji je i predložak za izdanja vodiča na stranim jezicima: 2010. godine na engleskom The glagolitic script : a guide to the exhibition  i 2011. godine na talijanskom jeziku Mostra La scrittura glagolitica : guida 

40. godišnjica izložbe Glagoljica“ 2008. godine

Sveučilišna knjižnica uključila se u rad Međunarodnog znanstvenog skupa o životu i djelu akademika Branka Fučića povodom 10. obljetnice njegove smrti (Malinska na otoku Krku, 30. siječnja do 1. veljače 2009. godine). Tim povodom je 31. siječnja 2009. u Sveučilišnoj knjižnici otvorena izložba te predstavljen zbornik, koji je 2012. godine na sajmu knjiga u Puli, prema izboru književnih kritičara, izabran među deset knjiga koje su obilježile prethodnu godinu.

 

Posjet izložbi uz prethodnu PRIJAVU

  • PRIJAVA za posjet Izložbi glagoljica

            e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

            cijena ulaznice: 20,00 kn

  • U sklopu posjeta izložbi mogu se pogledati dokumentarni filmovi vezani uz glagoljsku tematiku – Hrvatski dragi kamen (film o Bašćanskoj ploči), Šimun Kožičić Benja, Frankopani  i Az, Branko, pridivkom Fučić autora Bernardina Modrića (Istra film)