Upisi

Prilikom učlanjenja potrebno je popuniti zahtjev za učlanjenje, te priložiti isprave koje potvrđuju mjesto prebivališta (osobna iskaznica ili putovnica) i status na temelju kojeg se ostvaruje pravo na određenu visinu članarine, utvrđene cjenikom usluga

 • Zaposlenici Sveučilišta u Rijeci prilažu važeću zaposleničku karticu.

Korištenje i posudba građe

Pristup bazama podataka

Na Sveučilištu u Rijeci osiguran je pristup bazama podataka s nacionalnom licencijom. Pojedine sastavnice Sveučilišta dodatno nabavljaju baze podataka specifične za određeno područje, o čemu su podaci dostupni na stranicama sastavnica.

Pristup većini baza podataka osiguran je iz ustanova Sveučilišta u Rijeci, dok neke baze podataka imaju omogućen i udaljeni pristup. Podaci o vrsti pristupa dostupni su u opisu pojedine baze podataka. Ukoliko imate problema s pristupom bazama podataka, obratite nam se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Većinu baza moguće je pretražiti jednim upitom kroz discovery servis Sveučilišta u Rijeci

Podrška u znanstvenom radu

POMOĆ PRI PRETRAŽIVANJU

 • Pomoć pri pretraživanju knjižničnih kataloga, licenciranih mrežnih izvora, portala znanstvenih časopisa i ostalih relevantnih znanstvenih mrežnih izvora
 • Usluga tematskog pretraživanja - opsežnije pretraživanje literature prema zadanoj temi za potrebe pisanja specijalističkih i doktorskih radova, kao i za potrebe projekata ili osobnih istraživanja
 • Pomoć pri pretraživanju Zbirke stare i rijetke građe (katalog Bibliotece Civice)

Pomoć pri pretraživanju i korištenju informacijskih izvora pružaju knjižničari informatori osobno u prostoru posudbe i informacija, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za pomoć pri pretraživanju Zbirke stare i rijetke građe potrebno je obratiti se na e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 POMOĆ U KORIŠTENJU PROGRAMA I ALATA ZA UPRAVLJANJE BIBLIOGRAFSKIM PODACIMA, CITIRANJE I IZRADU BIBLIOGRAFIJE

 • Upoznavanje s programom Mendeley za upravljanje bibliografskim podacima
 • Stvaranje vlastite knjižnice i organiziranje dokumenata
 • Dodavanja citata i izrada bibliografskih popisa
 • Suradnja s kolegama na dijeljenju bibliografskih zapisa

Prijava za edukaciju

POMOĆ PRI OBJAVI ZNANSTVENIH RADOVA I UPRAVLJANJU ISTRAŽIVAČKIM PODACIMA

23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima

POMOĆ PRI IZRADI PROFILA I IDENTIFIKATORA ZNANSTVENIKA

Upute za izradu korisničkih profila Google Značlac, ORCID i Researcher ID (Sveučilište u Rijeci, Ured za znanost)

 

Bibliometrijske usluge

Sveučilišna knjižnica Rijeka svojim korisnicima nudi uslugu izdavanja potvrda o indeskiranosti (zastupljenosti znanstvenih radova u određenim časopisima) i citiranosti znanstvenih radova u bazama podataka prema Pravilniku Nacionalonog vijeća za znanost o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja prema određenim znanstvenim područjima na koje ima pristup.

Knjižnica izdaje sljedeće potvrde:

 • Potvrdu o indeksiranosti i citiranosti radova objavljenih u časopisima koje su indeksirane u bazi podataka Web of Science Core Collection
 • Potvrdu o indeksiranosti i citiranosti radova objavljenih u časopisima koje su indeksirane u bazi podataka Scopus
 • Potvrdu o bibliometrijskim pokazateljima časopisa - faktoru odjeka (Impact Factor) i kvartilu (Q) pojedinog časopisa prema InCites Journal Citation Reports (JCR) u WoS-u te bibliometrijskom pokazatelju SJR i kvartilu (Q) u Scopusu

Podnositelj zahtjeva prethodno treba ažurirati popis radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji CROSBI te navesti varijante imena pod kojim je objavljivao radove (djevojačko prezime, kombinacija prezimena i sl.).

Za izradu potvrde potrebno je ispuniti zahtjev.

Potvrde se izdaju u roku od 5 radnih dana članovima Sveučilišne knjižnice Rijeka i ne naplaćuju se.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Sveučilišnu knjižnicu Rijeka putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem telefona na broj 051/336-129.

 

Program cjeloživotnog učenja "Informacijski alati za istraživače"

Program je osmišljen sa ciljem zadovoljavanja potrebe da se u populaciji istraživača, osobito pripadnika Sveučilišta u Rijeci, prošire znanja i vještine korištenja suvremenih alata za upravljanje znanstvenim informacijama potrebnima u istraživačkom radu, kao i alata za učinkovito predstavljanje znanstvenih radova široj znanstvenoj i društvenoj zajednici u cilju povećanja znanstvene produktivnosti i globalne vidljivosti rezultata znanstvenih istraživanja.
 
 • Program je namijenjen istraživačima zaposlenicima Sveučilišta u Rijeci. Za pohađanje ovog programa mogu se javiti i oni istraživači u javnom i privatnom sektoru koji djeluju izvan visokoškolskog sustava.
 • Uvjeti upisa na program:  Završen sveučilišni diplomski studij
 • Opis programa: Program se sastoji od pet predmeta koji kronološki prate proces izrade, objavljivanja i vrednovanja znanstvenog rada. Svaki predmet izvodi se kao jednodnevna edukacija koja se sastoji od predavanja, radionice i vježbi. Polaznici mogu odabrati pohađanje jedne, više ili svih nastavnih cjelina.
Popis predmeta:
1.Informacijske službe i usluge za istraživače 
2.Alati za pretraživanje znanstvenih izvora 
3.Alati za upravljanje znanstvenim informacijama 
4.Alati za objavljivanje znanstvenih radova 
5.Alati za vrednovanje i postizanje vidljivosti  znanstvenog rada 
 
Po odslušanim predavanjima, radionicama i vježbama, polaznicima se uručuje svjedodžba.
 
Vrijeme održavanja: dva puta godišnje, veljača i rujan.
 
Više o programu: