U Bruxellesu održana dvodnevna radionica o intervencijama, indikatorima i metrici otvorene znanosti u sklopu projekta OPUS

Dvodnevna radionica o temama intervencija, indikatora i metrike otvorene znanosti u sklopu projekta OPUS održana je 6. i 7. veljače 2023. u sjedištu YERUN mreže u Bruxellesu.

U trogodišnjem projektu OPUS (Open and Universal Science) planirano je razvijanje mjera koordinacije i potpora za reformu procjene istraživanja i istraživača u istraživačkim organizacijama (Research Performing Organisations – RPOs) i organizacijama za financiranje istraživanja (Research Funding Organisations – RFOs) prema sustavu koji potiče i nagrađuje istraživače da prakticiraju otvorenu znanost.

U sklopu aktivnosti OPUS radnog paketa 2 (WP2 – Intervencije za otvorenu znanost – nagrade i poticaji za istraživače) i radnog paketa 3 (WP3 – indikatori i metrike za otvorenu znanost – nagrade i poticaji za istraživače), članovi tima su sudjelovali u radionici o intervencijama, pokazateljima i metrici za provedbu reformiranog sustava ocjenjivanja istraživanja koji potiče i nagrađuje prakticiranje otvorene znanosti.

Uz Sveučilište u Rijeci, u projektnim aktivnostima sudjeluje i Sveučilišna knjižnica Rijeka koja se u sklopu Centra za otvorenu znanost bavi brojnim aktivnostima za podizanje svijesti i educiranje istraživača Sveučilišta u Rijeci o praksama otvorene znanosti, a kojoj je cilj spomenutim aktivnostima doprinijeti rezultatima projekta.