SKUPNI KATALOG SVEUČILIŠTA U RIJECI

 

PRETRAŽIVANJE SKUPNOG KATALOGA SVEUČILIŠTA

 

 

Pretraživanje baza podataka

 

Riječke novine:1843-1918

 
Uvod / Senka Tomljanović 

Novine su štivo čija je osnovna namjena oduvijek bila obavještavati što širi krug čitatelja o dnevnim događajima u određenoj sredini. Trebaju biti što pristupačnije cijenom, pa se tiskaju na papiru lošije kvalitete, a za najveći broj čitatelja vrijedi pravilo „pročitaj pa baci“, jer sutradan već izlazi novi broj. 

Međutim, kada se dogodi da se na nekom mjestu očuvaju brojevi određenog novinskog naslova kroz godine, desetljeća, pa i stoljeća, novine dobivaju novi karakter – od štiva za koje vrijedi pravilo „pročitaj pa baci“, postaju neprocjenjiv izvor za sveobuhvatno istraživanje povijesti sredine u kojoj su izlazile, postaju zapravo memorija te sredine, što je samo drugi naziv za pojam „kulturna baština“. I zaista, novine se nerijetko i s pravom službeno registriraju kao „kulturno dobro“ jedne nacije, što njihove imatelje obvezuje na trajno očuvanje.  

Brzo propadanje novinskog papira uzrokuje da upravo stara novinska građa spada u danas najugroženija kulturna dobra. To sili njezine imatelje da ograničavaju fizički doticaj korisnika sa starim novinama ili da ulažu ogromna sredstva u tehnološke postupke koji fizički produžavaju vijek papira i tiska. 

Informacijske tehnologije omogućavaju knjižnicama da povijesne novine u svojim fondovima istovremeno i očuvaju visokokvalitetnom digitalizacijom uz pohranjivanje na elektroničkom mediju, i učine dostupnima najširem krugu zainteresiranih putem objavljivanja punih tekstova na webu u digitalnim zbirkama, ali i putem online knjižničnih pomagala (elektroničkih kataloga, bibliografija i popisa) za efikasno pronalaženje željenih sadržaja, bilo da se sadržaji nalaze u fizičkom ili elektroničkom obliku.  

Zato je digitalizacija starih zavičajnih novina iz fonda Sveučilišne knjižnice, pohrana digitalnog sadržaja, njegovo objavljivanje na webu i uvrštavanje u online informacijska pomagala Knjižnice dugoročan prioritetni zadatak Sveučilišne knjižnice Rijeka.  

Informacije o starim riječkim novinama:
 
Izvori o povijesnim riječkim novinama 1813.-1918. / Lea Lazzarich
 
Digitalizirane riječke novine / Ines Cerovac
 
Bibliografija članaka iz starih riječkih novina
 
 

 

Elektroničke usluge Knjižnice:
 
pristup digitalnoj zbirci riječkih novina
- pregledavanje po digitaliziranim naslovima novina
 
pristup elektroničkoj bibliografiji članaka iz starih riječkih novina 
- pregled članaka po autoru, stručnom području i predmetu
 
online katalog Sveučilišne knjižnice
- pretraživanje unutar cjelokupnog fonda Knjižnice
 

Upute za pregled i korištenje digitalizirane građe SVKRI

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.