Posjet ministrice dr.sc. Nine Obuljen Koržinek Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

U utorak, 15. listopada 2024. ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je zgradu Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Sveučilišnoj knjižnici Rijeka na javnom pozivu Ministarstva kulture za energetsku obnovu zgrada u kulturi odobrena su sredstva u iznosu od 3.583.440,70 eura za mjere na sanaciji ovojnice, sustava grijanja i rasvjete, uz izgradnju fotonaponske elektrane. Energetski će se obnoviti 5.359 m2, a pri tom će se postići ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 77,4 %.

Cijeli projekt trajat će do kraja 2025. godine i za cilj će imati eneregetski učinkovitu zgradu u središtu grada Rijeke, sa novom ovojnicom (fasada i prozori). Javni poziv za izvođača radova objaviti će se krajem listopada ove godine.

Iznos sredstava predstavlja jedan od većih projekata od svih odobrenih na javnom pozivu pri Ministarstvu kulture, stoga je ministrica kulture posjetila zgradu knjižnice s ciljem informiranja o tijeku aktivnosti na projektu energetske obnove zgrade.

Ovo je prvi puta da je jednim javnim pozivom osiguran 100% iznos za financiranje zgrada u kulturi, te je ujedno i prvi posjet ministrice kulture Sveučilišnoj knjižnici Rijeka.