SKUPNI KATALOG SVEUČILIŠTA U RIJECI

 

PRETRAŽIVANJE SKUPNOG KATALOGA SVEUČILIŠTA

 

 

Pretraživanje baza podataka

 

Zbirka o zaštiti

 CONNECTING TO COLLECTIONS – BOOKSHELF: Zbirka o zaštiti kulturne baštine u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

 

Američki Institut za muzejske i knjižnične službe (IMLS – Institute of Museum and Library Service iz Washingtona) donirao je Sveučilišnoj knjižnici Rijeka zbirku stručne literature na temu zaštite kulturne baštine.

Inicijativa IMLS-a nazvana Connecting to Collections – Bookshelf, početno je bila orijentirana na zaštitu američkih zbirki u posjedovanju malih i srednje velikih knjižnica i muzeja, kojima se zbog deficita financijskih i ljudskih resursa nisu mogli osigurati optimalni uvjeti za pohranu i zaštitu i kojima je iz istih razloga prijetilo propadanje. Zbirka je distribuirana u skoro 2900 muzeja, knjižnica i arhiva diljem Sjedinjenih Američkih država.

IMLS je uz pomoć salzburškog domaćina Skupa, organizacije Salzburg Global Seminar i seminara Connecting to the World's Collections: Making the case of the Conservation of our Cultural Heritage održanog 2009., proširio područje djelovanja projekta na globalnu razinu.

Spomenuta inicijativa, putem koje je Zbirka i donirana, danas ima cilj distribuirati Zbirku u institucije diljem svijeta kao dio globalnog projekta Connecting to Collections: A Call to Action Initiative, projekta za zaštitu kulturne baštine.Tako su kontakti predstavnika IMLS-a i stručnjaka Sveučilišne knjižnice Rijeka na skupu u Salzburgu urodili ovom korisnom donacijom, a na preporuku riječke knjižnice, još su dva kompleta Zbirke donirana hrvatskim sveučilišnim knjižnicama, onoj u Osijeku i Zadru.

Sadržaji Zbirke (Bookshelf) odabrani su na temelju preporuka stručnjaka u suradnji sa Nacionalnim institutom za konzervaciju – Heritage Preservation.

Zbirka sadrži dvadeset dvije knjige, DVD, vodič za mrežne izvore te popratnu bibliografiju tematski sličnih tekstova i materijala koji su odabrani i izdvojeni od tristo izvora, od strane sto konzervacijskih stručnjaka.

Zbirka obiluje uputama o upravljanju građom, načinima njezine pohrane, zaštite, restauracije i očuvanja, mjerama pripravnosti u kriznim situacijama te promotivnim aktivnostima u smislu ekonomske propagande i prikupljanja financijskih sredstava s ciljem očuvanja baštine. Nalazi se u otvorenom pristupu u Znanstveno-istraživačkoj čitaonici a pristupiti joj se može i putem online kataloga Knjižnice. Namijenjena je knjižničnim, muzejskih i arhivskim djelatnicima, ali i svima onima koji su zainteresirani za zaštitu kulturne baštine na osobnoj ili široj razini.

Krajnji cilj projekta je probuditi svijest o propadanju vrijednih zbirki, probuditi kulturološku svijest te pronaći način da zajedno s kulturnom baštinom očuvamo i svoj nacionalni identitet.

            Jana Krišković, prof.

 

Pristup Zbirci u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

 

Preporučeni mrežni izvori na temu očuvanja kulturne baštine:

Portal Hrvatska kulturna baština

Stranice Ministarstva kulture o kulturnoj baštini

UNESCO Culture Sector – Cultural Heritage

Heritage Preservation – The National Institute for Conservation

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.