SKUPNI KATALOG SVEUČILIŠTA U RIJECI

 

PRETRAŽIVANJE SKUPNOG KATALOGA SVEUČILIŠTA

 

 

Pretraživanje baza podataka

 

Mohorovičić

 

Kroz višestoljetnu povijest Sveučilišne knjižnice njezinom njezinom se fondu kontinuirano priključuju knjižnične zbirke koje su posjedovale riječke povijesne institucije, ali i ugledni pojedinci i obitelji čiji je život i rad vezan za Rijeku i okolicu. Tako je 1981. godine, bez popratne dokumentacije, u tadašnju Naučnu biblioteku pristigla i knjižnica obitelji Mohorovičić. Pristigli primjerci su odmah inventarizirani u inventarnoj knjizi darovane građe, no sustavna obrada ovog fonda ustuknula je pred prioritetnom obradom obveznog primjerka Republike Hrvatske i građe potrebne za studij i istraživački rad pripadnika riječkih kulturnih institucija i visokoobrazovnih ustanova.

Interes za ovu građu u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka ponovno se pojavio 2007. godine kada je u Rijeci i ostatku Hrvatske bogato obilježena 150. godišnjica rođenja Andrije Mohorovičića (1857.-1936.),  kojom je domaća i međunarodna javnost upozorena na izuzetan značaj znanstvenog rada Andrije Mohorovičića u hrvatskim i međunarodnim okvirima, nesrazmjeran pažnji koja se dotad poklanjala životu i djelu ovog hrvatskog znanstvenka. Iste je godine započelo u Državnom arhivu u Rijeci i istraživanje rodoslovlja obitelji Mohorovčić kojoj, pored istaknutog velikana seizmologije 20. stoljeća, pripadaju i druge ugledne osobe hrvatske kulture i znanosti. Njegov sin Andrija (1884.-1963.) bio je sudac, a drugi sin Stjepan (1890.-1980.) poznati matematičar i fizičar koji je u mnogim aspektima nastavio znanstveni rad svojega oca.

Upravo su napori za popularizacijom djelovanja obitelji Mohorovičić nastavljeni nakon 2007. godine, ponukali Sveučilišnu knjižnicu Rijeka da ponovno pretraži svoja spremišta, izdvoji knjige, obradi ih u svojem online katalogu i predstavi u obliku elektroničke bibliografije na web stranicama. Osobitu motiviranost za ovaj rad pokazale su mlade knjižničarke, najprije kolegica Ana Božić-Blažević koja je inicirala prijavu ovog projekta Primorsko-goranskoj županiji, započela obradu zbirke i povezala se s isto tako mladom i motiviranom kolegicom Ivom Vrkić iz Knjižnice Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a koja je istovremeno radila na digitalizaciji tamošnje ostavštine Andrije Mohorovičića. Rad Ane Božić-Blažević u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka nastavila je Jana Krišković, a zatim jednakom motivacijom  i volonterka Branka Janjatović koja je i dovršila obradu. Iskusnije kolegice, od kojih izdvajam Ines Cerovac, ovaj su rad naših mladih knjižničarki s radošću nadzirale i mentorirale. Njima i svim ostalim djelatnicima koji su se uključili u ovaj projekt i uspješno ga doveli ga do završetka, srdačno se zahvaljujem. Zahvaljujem i Primorsko-goranskoj županiji koja je financijski poduprla projekt.

Sveučilišna knjižnica se na ovaj način pridružuje riječkoj Udruzi Zlatni rez u obilježavanju 100. godišnjice najvećeg znanstvenog otkrića Andrije Mohorovičića – Mohorovičićevog diskontinuiteta.

„Zbirka Mohorovičić“ koju predstavljamo na našim web stranicama nastala je tijekom 2010. godine obradom 600-tinjak knjiga preuzetih 1981. godine. Pretežno se radi o knjigama s ex librisom dr. Stjepana Mohorovičića (361 primjerak), a samo je jedan primjerak označen ex librisom njegovog oca Andrije. Dr. Stjepan Mohorovičić je završio studij matematike i fizike kao i njegov otac, a postigao je značajne rezultate u seizmologiji, meteorologiji, astrofizici i teorijskoj fizici. U svjetskoj znanstvenoj javnosti poznat je po predviđanju postojanja pozitronija - vezanog sustava jednog pozitrona i jednog elektrona. Vrckav i živahna karaktera, bio je zrakoplovni entuzijast ljubitelj i nastavnik zračnog jedrenja. Zbog svojeg nepromišljenog karaktera i osporavanja Einsteinove teorije relativnosti u Hrvatskoj mu je znanstveni rad vrlo malo priznat.

Ima li među knjigama u ovoj zbirci i onih koje su pripadale Stjepanovom ocu Andriji Mohorovičiću i o kojoj se tu brojci može raditi, ostaje za istražiti. U svakom slučaju, zbirka predstavlja mali biser literature s područja prirodnih znanosti objavljene od druge polovice 19. do prve polovice 20. stoljeća. Naslovi prate interese svojeg/ih prethodnog/ih vlasnika na području matematike, fizike, meteorologije i seizmologije, ali isto tako pokazuju pripadnost općem intelektualnom kulturnom krugu svojeg vremena.  

U Rijeci, 13. prosinca 2010.

Senka Tomljanović, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka

 

PRISTUP ZBIRCI MOHOROVIČIĆ (SVKRI)

DIGITALNA ZBIRKA OSTAVŠTINE ANDRIJE MOHOROVIČIĆA (Geofizički odsjek PMF-a)

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.