SKUPNI KATALOG SVEUČILIŠTA U RIJECI

 

PRETRAŽIVANJE SKUPNOG KATALOGA SVEUČILIŠTA

 

 

Pretraživanje baza podataka

 

Donacija Branka Horvata

Branko Horvat (1928. - 2013.) jedan je od najvažnijih ekonomista Hrvatske i Jugoslavije u drugoj polovici 20. stoljeća, s ugledom i u svijetu. Bio je plodan znanstvenik i predani pedagog i zagovornik novih pogleda na gospodarstvo s aktivnom državnom politikom, demokracijom i samoupravljanjem.

Upisao se na Sveučilište u Zagrebu 1946. godine, gdje je najprije studirao elektrotehniku, da bi 1947. godine prešao na ekonomiju i diplomirao krajem 1951. godine. Prvi doktorat stekao je na matičnom sveučilištu 1955., a drugi 1959. godine obranom doktorskog rada na Sveučilištu u Manchesteru.

Znanstveni put započeo je na Institutu za naftu u Zagrebu, a nastavlja na Ekonomskom institutu u Zagrebu i Jugoslavenskom institutu za ekonomska istraživanja u Beogradu, čiji je bio prvi direktor. Kao profesor gostovao je na Sveučilištima u Beogradu i Ljubljani. Redoviti profesor na Sveučilištu u Zagrebu postaje 1975., gdje predaje do umirovljenja 1992. godine. Za svoj rad primio je mnoga znanstvena i stručna priznanja i stipendije.

Kao znanstvenik objavio je 29 knjiga, od kojih je velik broj preveden na više stranih jezika. Autor je preko 650 naslova objavljenih studija i znanstvenih i stručnih radova, koji su također prevođeni na strane jezike.

Sveučilišna knjižnica Rijeka obradila je tijekom 2018. godine zbirku građe iz privatne knjižnice Branka Horvata, koju su Knjižnici darovale njegove kćeri, Branka i Olga Horvat. Zbirka sadrži 4.430 jedinica knjiga i 549 svezaka časopisa.

Popis građe iz donacije Branka Horvata dostupan je ovdje.

Više o Branku Horvatu, njegovom životu, znanstvenom, stručnom i pedagoškom radu pogledajte ovdje.

 

Izvor: Dinamični gospodarski razvoj / Branko Horvat. Zagreb : Dom i svijet ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007.

 

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.