SKUPNI KATALOG SVEUČILIŠTA U RIJECI

 

PRETRAŽIVANJE SKUPNOG KATALOGA SVEUČILIŠTA

 

 

Pretraživanje baza podataka

 

Disertacije SuR, S.Tomljanović

DISERTACIJE SVEUČILIŠTA U RIJECI – DISSERTATIONES UNIVERSITATIS FLUMINENSIS / Senka Tomljanović

Od svojeg osnivanja 1948. godine Naučna biblioteka Rijeka svoju djelatnost i strukuru fondova usmjerava prema nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu, budući da se iste godine u Rijeci počinju osnivati i prve poslijeratne visokoškolske ustanove. Osnivanjem  Sveučilišta u Rijeci 1973. godine suradnja se nastavlja i sa Sveučilištem, a 1979. godine Naučna biblioteka, tada samostalna ustanova u kulturi Općine Rijeka, postaje pridruženom članicom Sveučilišta. Osamdestih godina se u suradnji sa Sveučilištem, pod vodstvom tadašnjeg direktora prof. Srećka Jelušića, provodi niz zajedničkih programa, koji su i danas temelj za promišljanje integriranog knjižničnog sustava Sveučilišta u Rijeci.  

Jedan od programa koji je započeo u to vrijeme, a do danas se redovito provodi u Sveučilišnoj knjižnici, je primanje u depozit doktorskih disertacija obranjenih na Sveučilištu u Rijeci. Ideja je potekla od tadašnjeg glavnog bibliotekara Naučne biblioteke prof. Zlatka Keglevića. U siječnju 1987. godine Rektorat Sveučilišta predaje Naučnoj biblioteci arhivu od 184 doktorske disertacije, koja se otada neprekidno popunjava novoobranjenim doktoratima, pa zbirka danas broji preko 700 primjeraka. Za zbirku Disertacije Sveučilišta u Rijeci – Dissertationes Universitatis Fluminensis vodi se posebna inventarna knjiga, zbirka se odvojeno smješta pod signaturom DUF, a izrađuje se matični, abecedni, stručni i mjesni katalog na listićima. Na taj način Sveučilišna knjižnica preuzima funkciju službene pohrane i davanja informacija o doktorskim disertacijama, kao jednog od najvažnijih intelektualnih kapitala svakog sveučilišta. 

Uspostavljanjem mrežnog online kataloga Sveučilišne knjižnice polovicom devedesetih, bibliografski opisi na tiskanim listićima preoblikovani su u elektroničke zapise, a uspostavljanje poslovanja s digitaliziranom građom 2006. godine omogućilo je sustavno digitaliziranje naslovnica, sadržaja i sažetaka svih doktorskih disertacija, te njihovo povezivanje s bibliografskim zapisima. Na taj način stvorena je cjelovita zbirka sažetaka disertacija dostupna na web stranicama Sveučilišne knjižnice od studenoga 2008. godine. Zbirka se ažurira najmanje jednom godišnje, tako da pruža uvid u sve disertacije obranjene na Sveučilištu unazad najviše godinu dana. Postojeći softver omogućava pregledavanje (browsing) sadržaja po autoru, naslovu, stručnom području i predmetu, a nadamo se da će novi softver omogućiti dodatne mogućnosti pretraživanja. Ovaj projekt je temelj za izgradnju digitalne zbirke punih tekstova doktorskih disertacija obranjenih na riječkom sveučilištu, koje se od 2008. godine dostavljaju Knjižnici i u elektroničkom obliku. 

Zbirka sažetaka disertacija Sveučilišta u Rijeci na webu rezultat je truda i motivacije djelatnika Sveučilišne knjižnice Rijeka. Posebno zahvaljujem knjižničarima Vesni Pajević, Predragu Perožiću, Jadranu Zalokaru, Lei Lazzarich, Ines Cerovac, Branki Šporar, Aniko Smiljanić, Zlati Vukelić, Jasminki Kovačević, Zdenki Stojčić i Mileni Peterković. Na projektu su sudjelovali i studenti riječke kulturologije na praksi u Sveučilišnoj knjižnici kao i administrativno i tehničko osoblje zaposleno u knjižnici.

Prosinac 2008.

SENKA TOMLJANOVIĆ 

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.