SKUPNI KATALOG SVEUČILIŠTA U RIJECI

 

PRETRAŽIVANJE SKUPNOG KATALOGA SVEUČILIŠTA

 

 

Pretraživanje baza podataka

 

Najčešća pitanja i odgovori

 

Što je Discovery servis (EDS)?

Discovery je novo sučelje za pretraživanje kataloga knjiga, časopisa, članaka u bazama i drugih e-izvora  koji su dostupni na Sveučilištu u Rijeci. Sve što posjeduju knjižnice riječkog Sveučilišta, sve baze koje su dostupne na našem Sveučilištu, te slobodni mrežni izvori pretraživi su korištenjem jednog polja.

Jednostavno, brzo i  lako za korištenje.

 

Zašto knjižnica koristi novo sučelje za pretraživanje?

Želimo pomoći da pristup izvorima bude brži i jednostavniji.  Jednostavnošću za navigaciju i upisivanjem jednog polja brzo dobivate relevantne rezultate, dostupne u raznim izvorima na mreži, bazama podataka ili katalozima naših knjižnica.

 

Zašto je knjižnica odabrala Ebsco Discovery (EDS)?

Vjerujemo da je ovo proizvod koji nudi najlakše početno pretraživanje, po uzoru kako se to radi u globalnim tražilicama, npr. Google-u.  Za tematska pretraživanja, kad želite nešto saznati o nekoj temi (seminara, istraživanja) upisom u tražilicu dobivate brojne izvore a na vama je da odaberete one koji su najbolji za vas.

 

Hoće li knjižnični katalog biti zamijenjen?

Neće. Knjižnica će uvijek u svojim fondovima nuditi izvore informacija. Pretraživanje po autoru uvijek je bolje napraviti u katalogu knjižnice, jer su sigurno vidljivi i oni radovi koji nisu upisani pod punim imenom autora. Baze podataka nemaju tu mogućnost da prepoznaju jednoznačnost osobe koja je mijenjala prezimena, stoga katalozi ostaju osobito važni za autorska pretraživanja ili ciljane naslove. A široke teme i područja bolje će se pretražiti kroz Discovery sučelje.

 

Mogu li i dalje direktno koristiti listu baza podataka ili tražiti određeni časopis?

Da. Na stranicama SVKRI ostaje popis svih dostupnih pojedinačnih baza podataka. Tražite li određeni časopis možete i unutar Discovery servisa provjeriti dostupnost, na vrhu stranice kliknite na A-Z kazalo i upišite naziv časopisa. (link)

 

Tko može koristiti Discovery?

Svi pripadnici riječke sveučilišne zajednice: studenti, nastavnici, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci.. Korištenje je omogućeno direktno sa računala na sastavnicama, te logiranjem AAI identitetom za pretraživanje izvan sustava.  Sa računala u Sveučilišnoj knjižnici, EDS mogu koristiti svi članovi Sveučilišne knjižnice.

 

Ne snalazim se najbolje, kako mogu naučiti koristiti Discovery servis?

 

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.