POSJETITELJI

DnevnoDnevno9
MjesečnoMjesečno2545
Ukupno Ukupno 542802

ZA DJELATNIKE

12

PRETRAŽI KNJIŽNICE SVEUČILIŠTA članci, knjige, časopisi ...

 

Pretraživanje: Discovery Service za Sveučilište u Rijeci
Portal Discovery servisa

Prvo predavanje iz novoga ciklusa Colloquia Fluminensia

Sveučilišna knjižnica i ove godine započinje s cjelogodišnjim ciklusom predavanja u sklopu projekta "Colloquia Fluminensia - razgovori s baštinom". Projekt je zamišljen kao ciklus stalnih predavanja i tribina u o riječkim temama za profesore, studente, kulturnu javnost i ostale zainteresirane građane i usmjeren jačanju svijesti o kulturnom identitetu i njegovu značaju u promicanju zajedničkih nacionalnih i europskih vrijednosti.
U sklopu ovoga projekta, u 2018. godini održat će se ukupno pet predavanja - u veljači, ožujku, travnju, svibnju i listopadu u dvorani stalne izložbe Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici.Prvo ovogodišnje predavanje "Dva riječka ilirca - dr. Vatroslav Vinko Medanić i Žiga pl. Farkaš" održat će prof. dr. sc. Irvin Lukežić u srijedu, 28. veljače, u 18.00 sati u dvorani izložbe Glagoljica.
Ulaz slobodan.
 
SAŽETAK
 
DVA RIJEČKA ILIRCA: dr. Vatroslav Vinko Medanić i Žiga pl. Farkaš
Tema ovoga izlaganja vezana je za Rijeku u doba zloglasnoga Bachovog apsolutizma, kada počinje djelovati Narodna čitaonica riečka, za čije su osnivanje posebno značajna dvojica ljudi - dr. Ignac (Vatroslav) Vinko Medanić (1805.–1856.) istaknuti riječki odvjetnik, posjednik, brodovlasnik te patricijski vijećnik Bakra i Rijeke i gubernijski službenik, rodom Zagrepčanin, Sigismund (Žiga, Šišman) pl. Farkaš (1819.-1898.), službenik riječke Pomorske uprave, prisjednik Sudbenoga stola i zasigurno najistaknutiji aktivni pripadnik Hrvatskog narodnog preporoda u Rijeci i prvi predsjednik Narodne čitaonice riečke. U predavanju će biti riječi o najvažnijim biografskim pojedinostima i značajkama njihova javnoga djelovanja, posebno na području narodne prosvjete i kulture.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.