POSJETITELJI

DnevnoDnevno84
MjesečnoMjesečno4420
Ukupno Ukupno 539168

ZA DJELATNIKE

104

PRETRAŽI KNJIŽNICE SVEUČILIŠTA članci, knjige, časopisi ...

 

Pretraživanje: Discovery Service za Sveučilište u Rijeci
Portal Discovery servisa

Izvješće o Produljenom radu knjižnice u 2016. godini

Nakon što je u ljeto 2015. godine preuređen korisnički prostor Knjižnice, koji se sada u cijelosti može koristiti noću i vikendom, Knjižnica u 2016. godini bilježi 3.500 posjeta više nego prethodne godine, a  intenzitet korištenja čitaonica noću i vikendom veći je za 4% od onog u redovno radno vrijeme.

Program Produženo radno vrijeme Sveučilišne knjižnice Rijeka ostvaren je sufinaciranjem Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci i realizira se od 2009. godine.

Sveučilišna knjižnica Rijeka je u sklopu projekta „Modernizacija usluga u korisničkom prostoru Sveučilišna knjižnice Rijeka“ u listopadu 2015. godine omogućila korištenje cijelog korisničkog prostora (znanstveno-istraživačke čitaonice, prostora posudbe i informacija, studijske čitaonice te dviju prostorija za grupni rad)  u produženom radnom vremenu. Time su stvoreni uvjeti za kvalitetniji rad korisnika, a  povećan je i  broj radnih mjesta.

Projektom “ Modernizacije usluga“ broj sjedećih mjesta u produženom radnom vremenu povećao se sa 48 na 100, a broj računala za korištenje sa 2 na 16.

Struktura produženog radnog vremena nastavljena je po uzoru na prethodnu godinu:

-          ponedjeljak-petak    od 19.00 do 01.00 sat

-          subota                         od  14.00 do 23.00 sata

-          nedjelja                       od 9.00 do 20.00 sati

 

Tijekom produženog radnog vremena organiziran je rad zaštitarske službe, a zbog dodatne zaštite korisnika, ulazak u prostor knjižnice je nadziran i dozvoljen samo najavljenim korisnicima. Korisnici unaprijed naručuju potrebnu literaturu koja ih čeka u Knjižnici, gdje mogu koristiti računala povezana na internet ili vlastita računala povezana bežičnom vezom EDUROAM, a na raspolaganju su im i garderobni ormarići, aparati za kavu, uređaj za umnožavanje te osvježavajući napitci i mali zalogaji.

Od 2013. godine započeli smo s produženim radom već u posljednjem tjednu kolovoza, što je bilo dobro prihvaćeno od strane studenata, a dobra praksa nastavljena je i 2016. godine.

broj posjeta

Osim 2014. godine, porast broja posjeta bilježi se iz godine u godinu. Najveći porast zabilježen je 2015. u odnosu na 2014. godinu, a trend rasta nastavljen je i 2016. godine kao rezultat omogućenog korištenja cjelokupnog korisničkog prostora u produženom radnom vremenu za korisnike. Knjižnica u 2016. godini bilježi 3.500 posjeta više nego prethodne godine, a ukupan broj posjeta u produženom radnom vremenu veći je skoro za dva i pol puta nego 2011. godine.

Iz godine u godinu raste i posjećenost čitaonica u produženom radnom vremenu u odnosu na redovito radno  vrijeme, a u 2016. godini intenzitet posjeta u produženom radu po prvi put se izjednačio s onim u redovno radno vrijeme, pa čak ga malo i premašio.  Udio posjeta u redovitom i produženom vremenu prikazuju sljedeći grafikoni.

     udio posjeta

U postocima: u 2016. godini udio posjeta u produženom radnom vremenu u ukupnom broju posjeta čitaonicama,  iznosio je 44%, pri čemu je potrebno uzeti u obzir da produženo radno vrijeme sudjeluje s 43% ukupnoj satnici. Stoga, ukoliko promatramo posjete po satu otvorenosti, vidimo da je u 2016. godini prosječna posjećenost čitaonica u produženom radnom vremenu 4% veća u odnosu na redovno radno vrijemo.  

Produženi rad knjižnice pokazao je odličnu popunjenost prostora i kvalitetan odgovor na potrebu studenata da u noćnim satima i vikendom iskoriste svoje mjesto za rad i svoj vrijeme. Osiguravanje primjerenih uvjeta za rad i učenje studenata jedna je od temeljnih zadaća Sveučilišne knjižnice Rijeka i u skladu je sa strateškim ciljevima Sveučilišta.

 

 

Senka Tomljanović, viša knjižničarka

Ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.