POSJETITELJI

DnevnoDnevno65
MjesečnoMjesečno3649
Ukupno Ukupno 609432

ZA DJELATNIKE

74

PRETRAŽI KNJIŽNICE SVEUČILIŠTA članci, knjige, časopisi ...

 

Pretraživanje: Discovery Service za Sveučilište u Rijeci
Sustav umreženih knjižnica Riječkog sveučilišta

Naslovnica

Treće ovogodišnje predavanje iz ciklusa "Colloquia Fluminensia - razgovori s baštinom"

Treće ovogodišnje predavanje iz ciklusa „Colloquia Fluminensia – razgovori s baštinom“ pod nazivom „Riječka privilegirana kompanija“ održat će ravnatelj Muzeja grada Rijeke, mr. sc. Ervin Dubrović u srijedu, 17. travnja, u 18.00 sati u Sveučilišnoj knjižnici u dvorani izložbe Glagoljica.

POZIVNICA

ULAZ SLOBODAN

 

Predavanje „Riječka privilegirana kompanija“ priča je o riječkoj Rafineriji šećera (Privilegiranoj trgovačkoj kompaniji), jednom od najvećih poduzeća tadašnje austrijske monarhije. Nakon proglašenja Rijeke slobodnom carskom lukom (1719.), stvoreni su preduvjeti za širi razmah pomorstva i trgovine i doseljavanje trgovaca, poduzetnika, zanatlija i stručnjaka iz mnogih europskih zemalja, posebno iz Nizozemske. Rafineriju su 1750. osnovali nizozemski trgovci na čelu s Urbanom Arnoldtom, vlasnikom velike trgovačke kuće sa sjedištem u Antwerpenu (Anversu). Zaslugom Zuccheriere ime Rijeke prvi se put proširilo u trgovačkom i industrijskom svijetu toga vremena.

 

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.