POSJETITELJI

DnevnoDnevno139
MjesečnoMjesečno2769
Ukupno Ukupno 603734

ZA DJELATNIKE

156

PRETRAŽI KNJIŽNICE SVEUČILIŠTA članci, knjige, časopisi ...

 

Pretraživanje: Discovery Service za Sveučilište u Rijeci
Portal Discovery servisa

Naslovnica

Obilježavanje 50. obljetnice izložbe Glagoljica

Sveučilišna knjižnica Rijeka prigodnom će svečanošću, koja će biti održana 5. prosinca 2018. godine u 12.00 sati, obilježiti zlatni jubilej stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica - 50. godišnjicu od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine.

Svečanost se održava u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci i 385. obljetnice visokog obrazovanja u Rijeci.

POZIVNICA

Ova jedinstvena i značajna izložba, koju Sveučilišna knjižnica čuva u svom prostoru, prati kronološki tijek razvoja pisma glagoljice i nastanka glagoljskih spomenika (kameni, rukopisni, tiskani spomenici i freske), koji svjedoče o njegovom povijesnom kontinuitetu na području Istre i sjevernoga Jadrana, kolijevke hrvatske pismenosti, na kojemu je pismenost prisutna gotovo tisuću godina - od ćirilometodske misionarske akcije u IX. stoljeću, do posljednjega svjedočanstva o upotrebi glagoljskog pisma u XIX. stoljeću.

U obilježavanju ove značajne obljetnice Sveučilišna knjižnica naglasak želi staviti na autore izložbe: prvenstveno akademika Branka Fučića, a zatim Vandu Ekl i Igora Emilija te na značaj otvorenja izložbe u povijesnom kontekstu -- povodom 25. godišnjice priključenja Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka matici domovini, kojom prigodom je izložba i bila otvorena.

 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

Ne slažete se s korištenjem kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.