Radno vrijeme i način rada Knjižnice od 1. rujna 2020.

Sveučilišna knjižnica Rijeka će od 1. rujna 2020. godine raditi od 9:00 do 19:00 sati.

Korisnici su se obavezni držati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, u čiju svrhu je na ulasku u prostor postavljen spremnik sa sredstvom za dezinfekciju ruku.  Tijekom boravka u Knjižnici obavezno je nositi zaštitnu masku i održavati udaljenost od 2 metra od drugih korisnika i djelatnika.

Osobe koje imaju povišenu temperaturu (višu od 37,2) i/ ili respiratorne tegobe te osobe kojima je propisana mjera samoizolacije ne smiju ulaziti u zgradu Knjižnice.

Posudba

U prostoru posudbe moguć je istovremeni boravak pet osoba uz obavezno držanje razmaka od 2 metra od drugih korisnika i djelatnika.

Naručivanje građe moguće je isključivo putem online narudžbenica za posudbu građe, dok se preuzimanje građe odvija u prostoru posudbe pod ranije navedenim uputama. Građa naručena tijekom dana može se preuzeti sljedeći dan, a građa naručena do 9:00 sati isti dan. Navedeno se odnosi na građu za posudbu izvan Knjižnice, kao i za korištenje u čitaonicama.

Istovremeno je moguće posuditi 3 primjerka građe.

Vraćanje knjiga moguće je isključivo u knjigomat (s desne strane ulaza u zgradu, dostupan 24 sata).

Za potrebe upisa potrebno je prije dolaska ispuniti online upisnicu.

Zakasnina se naplaćuje po redovnim pravilima (1 kuna po knjizi na dan).

Preporuka je da se sva potrebna plaćanja vrše beskontaktnim kartičnim putem.

Pravila korištenja čitaonica

Korisnicima su na raspolaganju za korištenje studijska čitaonica i prostorija za grupni rad za tihi rad te znanstveno-istraživačka čitaonica za rad na računalima i korištenje časopisa, novina i građe iz zaštićenih zbirki.

U čitaonicama se može raditi isključivo za stolovima na kojima je istaknuta brojčana oznaka.

Mjesta je potrebno unaprijed rezervirati putem e-zahtjeva Rezervacija mjesta u čitaonici.

Mjesto u čitaonicama se može rezervirati u dva termina: od 9:00 do 14:00 sati i od 14:00 do 19:00 sati.

Pri dolasku u Knjižnicu potrebno je preuzeti broj za označeno radno mjesto, i prijaviti se na pultu posudbe. Knjižnica će voditi posebnu evidenciju o korisnicima čitaonica bilježenjem njihovih točnih kontakt-podataka i vremena boravka u čitaonicama radi brže identifikacije i kontaktiranja potencijalnih kontakata oboljelog te provođenja mjera sprečavanja daljnjeg širenja infekcije. 

Korisnicima nije dopušteno dirati građu na policama.

Prethodno naručena građa koja korisniku više nije potrebna odlaže se u označenu kutiju.

Građa koju će korisnici i dalje koristiti odlaže se na za to označeno mjesto.

Brže i jednostavnije do građe i usluga Knjižnice

Upišite se online

Za brži i jednostavniji pristup građi i uslugama Sveučilišna knjižnica Rijeka nudi mogućnost online upisa. Potrebno je ispuniti online upisnicu te priložiti potvrdu o plaćanju. Studenti, maturanti te zaposlenici i umirovljenici Sveučilišta u Rijeci prilažu i dokaz o statusu ukoliko žele ostvariti pravo na određenu visinu članarine. Visina članarine utvrđena je cjenikom usluga.

Razgovarajte s knjižničarom na chatu

Imate pitanja o uslugama i prostoru Knjižnice? Trebate pomoć u pretraživanju? Zanima vas dostupnost građe i online izvora? Knjižničari informatori dostupni su na chatu mrežnih stranica Knjižnice od ponedjeljka do petka od 9:00 do 14:00 sati.

Zatražite tematsko pretraživanje i dostavu dokumenata online

Knjižničari informatori dostupni su za informacijske upite i tematska pretraživanja putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Zahtjev za tematsko pretraživanje možete podnijeti i putem online obrasca Tematsko pretraživanje. Pretraživanja mogu zatražiti samo članovi knjižnice.

Digitalizacija na zahtjev

Korisnicima je omogućena digitalizacija građe na zahtjev (članci koji nisu dostupni online i do 30 str. iz knjige). Skeniranje je moguće zatražiti putem e-zahtjeva Digitalizacija na zahtjev.

Rezervirajte svoje mjesto u čitaonici

Svoje mjesto u čitaonici možete rezervirati putem e-zahtjeva Rezervacija mjesta u čitaonici.