Digitalizirane inkunabule iz fonda Sveučilišne knjižnice

Digitalizirane inkunabule iz fonda Sveučilišne knjižnice

23. studenog Sveučilišna knjižnica obilježava godišnjicu osnivanja Isusavčkog kolegija u Rijeci, na čijim je temeljima nastala. Ove godine, u okviru obilježavanja 393. obljetnice njegova osnivanja, Sveučilišna knjižnica predstavlja digitalizirane inkunabule - najstarije knjige koje posjeduje u svom fondu, a koje su dijelom potekle i iz knjižnice Isusovačkog kolegija.

 U fondu Sveučilišne knjižnice Rijeka nalazi se 16 svezaka sa ukupno 21 naslovom inkunabula. Ova iznimno stara, ali i iznimno vrijedna građa do sada nije bila lako dostupna znanstvenicima, istraživačima i svim drugim zainteresiranim korisnicima. Kako se radi o fondu iznimno vrijednom ne samo na lokalnoj, već i europskoj razini, u 2020. godini Sveučilišna knjižnica započela je njihovu digizalizaciju.

Digitalizacijom i omogućavanjem slobodnog pristupa ovoj građi postignuta su dva temeljna cilja – omogućen je pristup sadržaju dok se istovremeno od daljnjeg uništenja čuvaju fizički primjerci građe. Digitalizirana građa dostupna je svima kroz knjižnični katalog.

Više o našim inkunabulama pogledajte ovdje.