POSJETITELJI

DnevnoDnevno163
MjesečnoMjesečno5662
Ukupno Ukupno 513684

ZA DJELATNIKE

183

PRETRAŽI KNJIŽNICE SVEUČILIŠTA članci, knjige, časopisi ...

 

Pretraživanje: Discovery Service za Sveučilište u Rijeci
Portal Discovery servisa

Drugo predavanje iz ciklusa "Colloquia Fluminensia"

U četvrtak, 30. ožujka u 18.00 sati, u dvorani izložbe Glagoljica održat će se drugo predavanje iz ciklusa "Colloquia Fluminensia - razgovori s baštinom u Sveučilišnoj knjižnici". Predavanje pod nazivom "Književno djelo Marise Madieri" održat će dr. sc. Corinna Gerbaz Giuliano s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

POZIVNICA

 

Tršćanska književnica Marisa Madieri, rodom iz Rijeke, pripada takozvanom književnom krugu jadranskog egzodusa. Njeno književno stvaralaštvo utkano je u memorijalno-autobiografskim zapisima koji pridonose shvaćanju suživota na marginama, na graničnim područjima između država.

U predavanju će biti riječi o Madierinom podrijetlu, o multikulturalnoj obitelji i o njenim sjećanjima vezanim za djetinjstvo provedeno u Rijeci. Zatim će se govoriti o traumatskim posljedicama izazvanim masovnim egzodusom italofone populacije s područja Istre i Kvarnera nakon Drugog svjetskog rata, koje je i sama proživjela nakon iseljenja iz rodne Rijeke. Na kraju slijedi kratki osvrt na njenu književnu djelatnost.