POSJETITELJI

DnevnoDnevno224
MjesečnoMjesečno5186
Ukupno Ukupno 527206

ZA DJELATNIKE

253

PRETRAŽI KNJIŽNICE SVEUČILIŠTA članci, knjige, časopisi ...

 

Pretraživanje: Discovery Service za Sveučilište u Rijeci
Portal Discovery servisa

Naslovnica

U Sveučilišnoj knjižnici održan program povodom „Festivala znanosti“

U ponedjeljak, 24. travnja, održan je program pod nazivom „390. godišnjica dolaska isusovaca u Rijeku (sjećanje na prošlost – odrednica sadašnjosti)“, kojim je Sveučilišna knjižnica sudjelovala u „Festivalu znanosti“ čija je ovogodišnja tema Vrijeme.

 

 

Dr. sc. Maja Ćutić Gorup održala je predavanje pod nazivom „St. Veit am Flaum: od kapetana zaštitnika reformacije Francesca Barba do dolaska Družbe Isusove“, koje je obuhvatilo razdoblje od protestantske djelatnosti riječkog kapetana Francesca Barba u vrijeme djelovanja tiskare u Urachu (1561. – 1565.) do dolaska vjerskih redova s protureformatorskim ciljevima u Rijeku početkom 17. stoljeća.

U predavanju mr. sc. Ivice Musa SJ „Isusovci i kolegij u Rijeci: pretpovijest i dinamika nastanka isusovačkog školstva i dolaska u Rijeku“ bilo je riječi o osnivaču Družbe Isusove Ignaciju Loyoli i osnivanju i djelovanju isusovačkih zavoda po Europi i svijetu, uključujući i Rijeku.

Otvorena je i izložba kiparice i slikarice Margarete Krstić pod nazivom „Odjeća Rijeke i okolice od 16. do 19. stoljeća“, koja se može pogledati do 28. travnja prema prethodnoj najavi.